Frisse, pittige gefermenteerde rauwkost vol goede bacteriën
Achtergrond
Waarom ook al weer gefermenteerde voeding? hoge inname van vezels in combinatie met gefermenteerde producten is geassocieerd met een divers microbioom; meer variatie in je darmen lijkt dan weer gerelateerd aan gunstige effecten voor je gezondheid.
Ingrediënten (allemaal biologisch/onbespoten)
• 1 Chinese kool
• 2 grote winterwortels
• 10 radijsjes of 1 pastinaak
• 6 bosuitjes
• 2 eetlepels zeezout
• 4 teentjes knoflook
• 3 cm verse gember
• 2 eetlepels Koreaanse chili/gochugaru (te koop bij de toko, of als je dit niet hebt gewone chilivlokken)
• 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel miso (of vissaus)
• 1 eetepel suiker
Bereiding
1. Snijd de gewassen en gedroogde kool in grove stukken en masseer het zout er goed en stevig door waarbij je de kool echt ‘kneedt’. Laat een kwartiertje staan zodat het vocht vrijkomt.
2. Rasp de wortels, snijd de radijsjes/pastinaak fijn en snijd de bosuitjes fijn.
3. maak ondertussen de ‘kimchi-pasta’ door de knoflook, helft van de bosui, chili, gember, sojasaus, miso, suiker heel kort te mengen met een staafmixer.
4. Gooi het vrijgekomen water uit de kool weg en voeg de gesneden groenten en kimchi-pasta toe. Meng het geheel door elkaar en masseer opnieuw goed in.
5. Maak een grote weckpot goed schoon met kokend water en schep alles in de pot. Druk stevig aan zodat er geen lucht meer tussen zit.
6. Laat 3 tot 4 dagen op kamertemperatuur fermenteren waarbij je elke 6-12 uur de pot ontlucht, of een waterslot gebruikt.
7. Er ontstaan bubbels door het fermenteren. Druk elke dag de groenten weer stevig naar de bodem.
8. Proef de kimchi vanaf dag 2 en beoordeel de smaak. Hoe langer je de pot buiten de koelkast zet, hoe intenser de smaak. Als je tevreden bent zet je de pot in de koelkast en stopt het fermentatie proces.
9. De kimchi blijft 2 maanden houdbaar in de koelkast
Serveer als fris bijgerecht bij bijvoorbeeld rijst, op een toastje met hummus, bij een gebakken ei of op een boterham met avocado.
Noot: op de markt serveerden we een iets andere versie, namelijk de vegan Kimchi variant uit het boek ‘Veggilaine’. Dit recept is terug te vinden in haar boek.
