Waterkefir

Geschreven door

·

Frisse, licht bruisende drank met goede bacteriën

Achtergrond

Waarom ook al weer gefermenteerde voeding? hoge inname van vezels in combinatie met gefermenteerde producten is geassocieerd met een divers microbioom; meer variatie in je darmen lijkt dan weer gerelateerd aan gunstige effecten voor je gezondheid.

Ingrediënten

• Waterkefirkorrels (online of bij biologische winkels verkrijgbaar)

• Water

• 2 vijgen (biologisch, ongezwaveld)

• 1 schijf citroen (biologisch)

• Suiker (biologisch)

Bereiding

1. Meng de kefirkorrels met water in een verhouding van 1:10 (bijv. 100 gram korrels op 1 liter water).

2. Voeg suiker toe in verhouding 1:0,4 (bijv. op 100 gram korrels gebruik je 40 gram suiker).

3. Voeg de vijgen en citroenschijf toe.

4. Laat 2 dagen fermenteren op kamertemperatuur in een weckpot. Dek af met de deksel (ontlucht dan regelmatig), of met een doek of gebruik een waterslot (online te koop)

5. Zeef de drank, bewaar de vloeistof in de koelkast en gebruik de korrels opnieuw.

De korrels groeien bij elke bereiding door, dus pas de hoeveelheden bij elke volgende bereiding aan. En geef vooral korrels weg aan de buren, vrienden of familie. Iedereen kan leren fermenteren!

Wil je een ander smaakje? Doe een tweede fermentatie met wat fruit naar keuze.

Let op: werk altijd hygiënisch bij fermenteren.