Ontbijt-taart

Geschreven door

·

Recept van Rineke Dijkinga

Een feestelijk en voedzaam ontbijt, vol vezels en natuurlijke zoetheid.

Ingrediënten

Bodem

• 125 gram vijgen, dadels of abrikozen

• 75 gram kokosolie of ghee

• 200 gram muesli of granola

• 75 gram geraspte wortel

• 30 gram lijnzaad

Topping

• 360 gram rozenbottel-fruitspread (of andere smaak naar keuze)

• 300 gram roodfruitmix

• 14 gram agar agar

• 50 gram honing

• 500 ml kwark of hangop

Optioneel: 1 banaan en 2 gram extra agar agar voor een zoetere variant

Bereiding

Bodem:

1. Giet kokend water over de vijgen en laat 10 minuten weken met deksel op de kom.

2. Maal de muesli en geraspte wortel fijn in een keukenmachine.

3. Meng wortel, muesli en lijnzaad.

4. Pureer de vijgen samen met de warme kokosolie en meng dit door het geheel.

5. Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede springvorm en druk stevig aan.

6. Zet minimaal 30 minuten in de koelkast.

Topping:

1. Verwarm de fruitspread met het rood fruit in een pannetje tot het zacht kookt.

2. Meng de agar agar met een beetje water en voeg dit roerend toe. Laat 2 minuten zacht koken.

3. Haal van het vuur en laat afkoelen tot lauwwarm.

4. Meng de kwark en honing (en eventueel banaan) erdoor.

5. Verdeel het mengsel over de bodem en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.